El secret més ben guardat de la literatura catalana…?

Encetem dècada amb un llibre que genera controvèrsia, misteri i erotisme…

«Els Quaderns d’en Marc, un dels llibres més polèmics i populars de la història recent de la literatura catalana, és encara avui un misteri: ningú sap quan, ni com, ni qui el va escriure. Males llengües el van atribuir a Manuel de Pedrolo, però aquest ho va desmentir sempre, i de moment no se sap res més. Aquesta novel·la eròtica, desenfadada, divertida i picant, explica, amb detall, les aventures d’en Marc, un personatge que es dedica en exclusiva a una activitat frenètica: el descobriment dels cossos de les dones més atractives i descarades de Catalunya. En aquesta història sorprenentment vibrant i ben escrita, on no manca la tendresa, hi caben totes les fantasies eròtiques imaginables, i el sexe, lluny de ser un tabú o una repressió, és una festa contínua i inacabable. Qui vulgui un llibre ben escrit, aquí el té. I qui vulgui altres coses…»

És el text de la contraportada d’Els Quaderns d’en Marc, d’autor an
ònim i en aquest cas publicat el març del 2001 per La Magrana. El primer cop que va veure la llum, però, va ser l’any 1986 gràcies a l’editorial El Llamp.

Potser no és Manuel de Pedrolo l’autor d’aquesta extensa novel·la eròtica -més de 600 pàgines-, però no hi ha dubte que la bellesa d’alguns passatges, la descripció que ens dóna a conèixer, ens apropa i ens enganxa als personatges i les seves històries, no poden haver sortit d’unes mans maldestres ni inexpertes… en l’art de l’escriptura. Pedrolo? Fuster? Pere Quart? Estellés? Potser algun dia es desvetllarà el secret; ara només podem especular qui és aquest autor a qui de tant en tant se li escapen mots com «prompte», «agarrat»… Un autor que segons sembla és conegut, a jutjar pel que ens explica a la introducció, quan situa l’acció l’any 1968 i ens diu que una persona li confia els quaderns per si pot utilitzar les seves relacions editorials per a publicar-los; i d’ell mateix ens diu que ha «demostrat, amb els meus escrits, que dins del que permetia la situació, i amb això al·ludia sobretot la censura, no em deixava impressionar per cap tabú».

Una dada més: recordeu aquell «Catalunya serà cristiana o no serà»? atribuït al bisbe Torres i Bages? Posteriorment se n’han fet diverses interpretacions, segurament una de les més populars va ser la de Fuster: «el País Valencià serà d’esquerres o no serà». I el nostre llibre comença així: «Catalunya serà eròtica o no serà!» Per bé que no té perquè ser un indici de res, aquesta coincidència… Quanta gent no ha utlitzat la famosa frase segons la seva conveniència!

Afegim més llenya al foc, o menys, Enric Borràs, editor d’El Llamp -qui va publicar la primera edició del llibre i qui, doncs, va rebre els quaderns anònims- afirma en aquest article ( http://www.vilaweb.cat/mailobert/1357545/article.html ) que està convençut que l’autor és Pedrolo, per bé que l’escriptor sempre ho va negar…

I per a continuar servint la polèmica, avui buscava informació possible sobre el llibre a internet, i en un blog ( http://karkinyoli.bloc.cat/post/7123/217062 )s’hi plantejava un altre dubte: l’ha escrit un home? o una dona? Jo, com la karkinyoli, no ho tinc clar. El protagonista és un home, sí, però perquè l’ha d’haver escrit un home? Segur que és tan evident?

Ah, i subscric que per bé que pertot es planteja com una de les obres més polèmiques de la literatura catalana… voleu dir que és gaire coneguda?

És evident, doncs, que Els Quaderns d’en Marc, a part d’una gran novel·la que enganxa, plena de sensualitat i ben escrita, té el gust afegit d’obsedir-nos -en el bon sentit de la paraula- per a descobrir qui ha estat l’amo -o l’ama- de la ploma que ha estampat les paraules en boca del Marc.

El misteri està servit! Per fi una mica de dubte en la literatura d’aquest país…

PD: Em resta llegir Obres púbiques, del Pedrolo, per a poder comparar…

Bon any!!!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *