Persèpolis: revolució… personal?

«No escric només sobre la meva vida; escric sobre la història del meu país, el que hi va passar durant la meva infància; sobre la situació política que s’hi va viure…» I falta que ens fa, que algú ens ho escrigui i ens ho expliqui. És un plaer llegir-ho en aquest còmic de la mà d’una autora que ha viscut els fets en primera persona.

Marjane Satrapi va néixer a l’Iran el 1969, com llegim al llibre «al si d’una família benestant i d’ideologia progressista». Actualment resideix a França, on l’any 2000 va publicar el primer volum de la «saga» Persèpolis. Norma editorial ha editat la versió catalana que aplega els 4 volums de Persèpolis, que l’agost de 2009 ja anava per la quarta edició.

Deia que ja ens cal que ens ho expliquin, el que ha passat i passa als països del Golf Pèrsic perquè probablement des de la nostra butaca europea en sabem de la missa la meitat. De les invasions i guerres successives, del que ha representat la Revolució islàmica, de la manca de llibertats i tants etcèteres. Probablement, almenys a mi, ens costaria força de llegir-ho en un assaig o en un llibre d’història, però fer-ho en aquest còmic escrit en primera persona i que ens relata la història d’un país des dels ulls d’una nena que es fa gran, potser se’ns fa més lleugera i agradable la lectura; més agradable, que no fàcil perquè, he de confessar-ho, alguns passatges m’han demanat més d’una lectura. Segurament pel meu desconeixement del món islàmic i de tot el que ha passat en aquesta zona al llarg de la història.

En definitiva, una lectura d’allò més recomanable!!! Persèpolis, Norma editorial, Barcelona, 2009. Per cert, que també se n’ha fet la pel·lícula, aquí en teniu la pàgina oficial: http://www.vertigofilms.es/persepolis/

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *