Volem per les paraules?

«Morris Lessmore estimava les paraules.
Estimava les històries.
Estimava els llibres.

La seva vida era un llibre escrit per ell mateix, pàgina a pàgina.»

Així comença Els fantàstics llibres voladors del Sr. Morris Lessmore. Una meravella d’història, tendra i fantasiosa, d’amor als llibres. Però també una obra literària en el sentit més ampli que mai us hagueu pogut imaginar, que a mi m’ha obert noves perspectives de lectura -i de creació.

Vaig descobrir Els fantàstics llibres voladors… ja fa una quants mesos gràcies a l’Anna Torné que va penjar a facebook, si no recordo malament, el curtmetratge guanyador d’un Premi Oscar el 2012 (us el recomano molt, tot i la durada!):

Vaig veure el curtmetratge a youtube i no vaig dubtar ni un segon a comprar-me i descarregar-me l’e-book d’Els fantàstics llibres voladors del Sr. Morris Lessmore, de William Joyce. Hi vaig descobrir un veritable conte interactiu en el qual el lector es convertia en actor, pintant, fent puzles, tocant un piano… Explorar-lo va ser un plaer, tota una delícia per a petits i grans, us ho ben asseguro. Només li trobava un mínim defecte, i és que amb els més petits era quasi impossible d’explicar-los la història, donat que la interacció era -és- tan apassionant, que ja no quedava atenció per a l’explicació.

Per això, quan fa unes setmanes a través de la Sílvia Morilla vaig saber que existia el llibre il.lustrat en paper, vaig córrer a comprar-lo. De ben segur que seria la manera de captar l’atenció dels més petits i explicar-los el conte. Quina no va ser la meva sorpresa, però, quan vaig descobrir una etiqueta a la portada amb un codi QR per a ipad i iphone. Il·lusa de mi, pensava que seria l’app que ja tenia, però com que sóc curiosa de mena, no vaig poder evitar de comprovar-ho. I se’m va obrir l’itunes amb una app diferent! Encuriosida, me la vaig descarregar -per 0,89 cèntims- i vaig trobar-hi una nova manera de «llegir».

Sí! Fins ara triava si llegia en paper o en digital. Ara, però, se’m presentava l’opció d’interactuar amb tots dos formats en una sola lectura! Només calia obrir el conte, obrir l’app, enfocar l’ipad a les pàgines i des de la pantalla se sobreposaven al paper imatges en moviment que em demanaven interacció. Realitat augmentada en un llibre infantil! Sorpresa!

Impressionant!!! La història i els múltiples formats.

Us recomano de llegir-lo als més petits de la casa i ajudar-los a descobrir la delícia de les lletres. Perquè com llegim a la contra és:

«Un llibre visualment impressionant», The New York Times.
«No seria gens estrany que el conte per a nens Els fantàstics llibres voladors del Sr. Morris Lessmore sigués considerat un dels títols més influents del segle XXI», London Times.

Però també us aconsello d’endinsar-vos en aquesta triple lectura que, almenys a mi, no m’ha deixat gens indiferent, us ho ben asseguro. No m’hi ha deixat sensorialment, per com la història m’ha entrat per tots els porus i diferents sentits, però tampoc intel.lectualment com a creadora perquè m’ha obert uns horitzons i perspectives que per a mi eren inimaginables fins fa unes setmanes i ara em semblen fantàstics! Llàstima que no en se un borrall, de programació, perquè sinó ja estaria explorant-ne possibilitats!!!

Els fantàstics llibres voladors del Sr. Morris Lessmore, de William Joyce, Andana Editorial, 2013

Comments (4)

  1. Molt interessant, Iolanda!
    Ja ho buscaré jo també. I si saps de contes ineractius per a adults, publica-ho! Moltes gràcies!

  2. Moltes gràcies per la teva ressenya. Estem molt contents de poder editar llibres així a Andana Editorial. Amb el vostre suport seguim treballant amb il·lusió. Amb el teu permís compartim el teu post al nostre mur de facebook i al twiiter.
    Gràcies.

    • I tant que el podeu penjar i distribuir, serà un plaer, moltes gràcies! I felicitar per editar llibres tan fantàstics!

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *