Cultura sí, però amb drets!

«La función del arte en la sociedad es edificar, reconstruirnos cuando estamos en peligro de derrumbe»
Sigmund Freud

Us imagineu treballar i no tenir dret a la baixa per maternitat? O publicar un llibre i no poder-ne percebre alhora els drets d’autor i la pensió de jubilació? O ser cantant, quedar-te afònica i no tenir baixa laboral? Doncs tot això i més els passa a molts artistes i altres professionals que treballen en el sector cultural.

Per això és tan important una notícia que ens ha passat  més aviat desapercebuda entre els grans titulars de l’actualitat: la setmana passada la Comissió de Cultura del Congrés de Diputats va aprovar per unanimitat l’informe de l’Estatut de l’Artista.

Què significa això? Que s’ha donat un primer pas per a regularitzar la situació fiscal i laboral dels i les treballadores de la cultura, que d’això tracten els 75 punts que recull aquest informe. 75 recomanacions en matèria fiscal, de protecció laboral, seguretat social i de compatibilitat per percebre prestacions públiques i ingressos per drets de propietat intel·lectual i activitats creatives. 75 recomanacions per atorgar als i les treballadores de la cultura el que justament mereixen: drets i prestacions laborals que no tenen.

Sí, aquest informe de l’Estatut de l’Artista és un veritable full de ruta contra la precarietat laboral que impera en el sector; una declaració d’intencions que requerirà encara molts esforços, molts consensos, molta política. Esforços, conensos i política tan necessàries com la cultura que respirem. Perquè sí, volem cultura, la necessitem, però amb drets també per a creadors i treballadors culturals.

«Dale al trabajador su salario antes de que se haya secado el sudor de su frente»
Mahoma

 

Article publicat a Club Còrtum el 27 de juny de 2018

Deja una respuesta

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *